Falks grav

 
Jonas Falk ligger begravd i den glesa tallskogen i Habo kommun. Han var en postrånare som vägrade söka benådning när han blev dömd till döden. Graven är ett mytomspunnet besöksmål och det sägs att varje morgon under sommartid så är graven prydd med nya blommor.

1828 den 4 mars föddes Jonas Johansson Falk i Karshults soldattorp i Habo. Tillsammans med sin styvfar rånade han postdiligensen den 22 augusti 1854. Jonas Falk var då 26 år gammal och de dömdes efter ett tag till döden när de infångades i Stockholm. Falks styvpappa benådades till livstids arbete medan Falk själv avrättades på Svedmon i Hökensås.

Dagen Jonas falk skulle avrättas samlades många människor för att titta på. När han fördes fram till avrättningsplatsen tillsammans med en präst så ska han ha skrikit ”Här ser ni go vänner, att syndens lön är döden, men Guds gåva det eviga livet!”

År efter år har man funnit nylagda blommor på hans grav. Det sägs att man aldrig kunnat lista ut vem som lägger de där. En historia berättas om en händelse som ska utspelat sig för ett antal år sedan när ett gäng ungdomar sent på natten begav sig till hans grav. De tände ljus och uppförde sig nonchalant med alkohol i kroppen. När de sedan skulle bege sig hemåt vägrade bilen att starta och ljusen man tänt vid graven hade slocknat. Ingen av ungdomarna vågade sig ut i skogen och leta efter hjälp, utan de övernattade alla i bilen den natten. På morgonen när de vaknade så klev de ur bilen och såg att allt de hade stökat ned med var uppstädat och att det satt nya blommor vid korset.

Thea.

Källor: Wikipedia, spokhistorier.blogspot.se, falksgrav.se