Hooks Herrgård, del 1

 
Hooks Herrgård är en vacker gård där man bland annat kan spela golf, äta fin mat, uppleva deras spa eller sova över på hotellet. Herrgården ligger ett par mil söder om Jönköping, på ett mysigt ställe med vacker natur och en sjö på baksidan. Det många kanske inte känner till är att vissa delar i byggnaden är över 500 år gamla och att herrgården är hemsökt av Kapten Elin…

Så långt bak som 1300-talet har byggnaden anor. Den första kända ägaren hette Herger Joarsson och var en föregångare till ätten Ovenstierna. Joarsson ger senare bort herrgården till Nydala kloster och det förblir deras fram till reformationen.

Under 1700-talet träder adelsfamiljen Stedt fram. Nils Stedt var gift med Anna-Maria Linroth och han var även lagman vid Göta Hovrätt. Nils Stedt dömde en ”häxa” vid namn Kapten Elin till döden för att hon ska ha tjuvmjölkat till sina barn på Herrgården. Kapten Elin sägs innan avrättning ha uttalat en besvärjelse över honom. Hon sade även att det skulle vara sista gången han skulle skriva sitt namn. Kort därefter blev Nils Stedt förlamad i höger sida av kroppen.

Den nuvarande huvudbyggnaden byggs om år 1778-1786 och kostade mer än förväntat. Av ekonomiska skäl går Hooks Herrgård ur släkten och flera ägarbyten följer. Herrgården besöks av Drottning Sofia och det sägs att hon greps av förundran av den vackra miljön runt omkring. Hon får besök av Oscar II och befolkningen i trakten såg det som en stor ära att de kungliga besökte Hooks Herrgård. År 1912-1913 säljs den vidare till Munksjö och blir därmed sommarresidens för disponenten.

År 1923 förvandlas byggnaden till ett pensionat och år 1963 tar familjen Edberg över och tillsammans med Steiner Öster köper de Hooks Herrgård av Munksjö. Det finns väldigt lite information om Kapten Elin under denna tid, först på senare tid har man börjat dokumentera de märkliga händelserna som sker.

Kapten Elin eller ”Vita frun” som hon på senare tid har börjat kallas, sägs gå runt inne i herrgårdens salonger under nattetid. Man sägs kunna känna hennes närvaro då en svag vind sveper förbi. På övervåningen i huvudbyggnaden sägs det att man kan höra golvet som knarrar, lätta andetag och dörrhandtag som trycks ned. Hon har aldrig gjort en fluga förnär utan trivs på herrgården och vakar över gästerna.

Thea.

Källor:
Hooksherrgard.se
hooksgk.se
jp.se

Kommentera här: