Hooks Herrgård, del 2

 
Efter förra veckans inlägg har jag nu varit i kontakt med Erika Karlsson, hotellreceptionist och konferensvärdinna på Hooks Herrgård. Hon har en helt annan uppfattning om vad som egentligen hände med Kapten Elin.

Som nämnt i tidigare inlägg om Hooks Herrgård, så dömde Nils Stedh Kapten Elin till döden för att hon stal mjölk åt sina barn och på grund av häxeri. Efter intervjun med Erika Karlsson har jag fått en helt annan uppfattning av händelsen. Nils Stedh kan även ha dömt henne till döden för att han ogillade hennes självständiga beteende. Han brände henne sedan på bål som en häxa, på samma ställe som spaavdelningen på herrgården ligger idag.

Erika Karlsson berättar även att de sedan många år tillbaka har haft en vit helkroppsstaty av Kapten Elin i deras salonger. Unger tidens lopp har den vält och gått sönder, men man har limmat ihop den igen. Till slut valde man att bara behålla statyns huvud, och den står fortfarande kvar i huvudbyggnaden som ett minne, för att inte bringa olycka över herrgården, precis som en slags gårdstomte. Det sägs att om man flyttar hennes huvud från byggnaden kommer det att börja brinna. Resten av hennes kropp ligger begravd på deras 18:e hål på den ena golfbanan (parkbanan). Alltså sista hålet på banan. Varje år hålls en golftävling tillägnad henne som heter ”The white lady”. Alla deltagare ska ha på sig vita kläder och vid det 18:e hålet utbringas en skål där spelarna får varsitt glas mousserande vin.

Under år 2014 blev Hooks Herrgårds spaavdelning färdigbyggd, som sagt på det stället hon blev bränd på. Under byggnationen blev det plötsliga komplikationer som var helt oförklarliga, bland annat vattenskador. Spekulationer säger att det kan varit Kapten Elin som varit i farten.

Erika Karlsson berättar även att både gäster och personal säger ibland att de märker av henne. Men aldrig på något otrevligt sätt. Förra året hade två av deras städerskor mött henne i trappen i huvudbyggnaden. De hörde först snabba fotsteg i trappen bakom dem och kort därefter såg de en vitskepnad av en dam som svävade förbi.

En natt hade en mor och en son bott i huvudbyggnaden, då sonen vaknar av att en dam står vid sängkanten. När han vaknar och börjar skrika, ser både han och mamman, kvinnan springa därifrån och försvinner i mörkret.

En av Erikas kollegor brukar även se Kapten Elin uppe på hustaken.

Thea.

Jag vill ge ett stort tack till Erika Karlsson, hotellreceptionist och konferensvärdinna på Hooks Herrgård som tog sig tiden att dela med sig av sina berättelser.

Kommentera här: