3 övergivna spökplatser i Jönköping

 
En veckas letande efter spökplatser resulterade i att jag nu kan presentera de första tre. Jag har valt att inte göra någon större djupdykning i de här platserna utan nöjer mig med att presentera de för er just nu. Jag kommer inte att publicera något inlägg under nästa vecka utan kommer istället besöka de här tre ställen och ge er alla bilder och detaljer jag kan veckan efter. Bilderna jag publicerar i samband med detta inlägg är alltså lånade.

Baslandia ”Gammal vapenfabrik vid Dalvik”
Inuti Tolarpsberget både tillverkades och förvarades dynamit, tung ammunition och olika vapen från år 1943.
När andravärldskriget bröt ut var Sverige tvungen att se över sin produktion av vapen. På olika platser runt om i Sverige startade man då upp flera ammunitionsfabriker, bland annat Baslandia. Baslandia skötte den tyngre tillverkningen av ammunition.

Idag har det inte varit någonting där på många år. Fabriken las ner under 70-talet och ca tio år senare såldes den gamla vapen- och dynamitfabriken till Jönköpings kommun, där de började förvara sina egna sprängmedel. På senare dagar kom det upp ett förslag om att öppna en nöjespark i fabriken eftersom att det redan fanns tunnlar som var passande för ber- och- dalbanor, men idén lades snabbt ner på grund av ekonomiska skäl. Efter detta så har polismyndigheten hållt övningar inne i de mörka tunnlarna.

På forum på nätet skrivs det fritt om historier från de som lyckats ta sig ner i fabriken. Det sägs att många maskiner fortfarande står kvar och att det är en skräckinjagande atmosfär. Somliga skriver att man fortfarande kan ta sig ner i den gamla fabriken från Tolarpsbergens topp, att det finns en lucka man kan öppna för att komma ner. Det sägs även att en kraftig kall rök ska träffa ansiktet när man öppnar luckan och få vet vad som verkligen väntar där nere.

 

Gruvan i Spexeryd
I byn Spexaryd lite utanför Tenhult så ligger en av Sveriges två manganitgruvor. Gruvområdet består av tre olika gruvor som heter Honhultsgruvan, Ludviksbergsgruvan och Jakobsbergsgruvan. Man kallar alla tre för enkelhetenskull för ”Spexerydsgruvan”. Det har inte funnits verksamhet i gruvan sedan sent 40-tal.
Det finns många schakt och vissa av dem är svåra att ta sig ner i, på 80-talet restes det upp viltstängsel för att hålla djur och barn borta. Idag finns det upp till 135 meter djupa gruvhålor överallt i terrängen.
Om man åker bil till Spexeryd så ska man se gruvan ungefär 10 meter från vägen. Men att befinna sig där under nattetid ska man försöka undvika, både nere i gruvan och över, den sägs nämligen vara hemsökt av Grå damen…

 

Gamla folktandvården och vårdcentralen i Norrahammar
År 1996 valde landstinget att flytta vårdcentralen till en annan del av Norrahammar, kvar blev då den gamla byggnaden utan användning. Fastigheten har fått stå kvar trots att flera i området tycker att den borde rivas. Landstinget ägde fastigheten fram till år 2007, då en man från Stockaryd köpte upp den förfallna byggnaden. Trots detta så skedde inga förändringar och den har stått nästintill orörd från 1996 och framåt. Under förra året diskuterades det om byggnaden skulle bli ett nytt flyktingboende men när stället undersöktes blev det konstaterat att det var långt ifrån duglig som bostad.

Under alla åren folktandvården stått tom har det haft ett spöklikt rykte om sig. Flera vittnar om hur de har sett ljus från byggnaden och att de hört skrik då och då från de annars tysta korridorerna.

Thea. 

Källor: Jmini, Flashback, Svt, Jp

Kommentera här: